top of page

Vertragen & Verbinden met de natuur

Bijgewerkt op: 18 feb.

Lieve natuurliefhebber, lief mens,


Net nadat ik begonnen was aan mijn opleiding tot natuurcoach, raasde mijn dochter door de laatste jaren van haar puberteit, vloog als een vlinder weg en bouwde als een vogel haar eigen nest door te gaan samenwonen in een voor mij razendsnel tempo. Het empty-nest gevoel bekroop mij ten volle, “partir c’est mourir un peu”, en ik zocht naar manieren om mijn brein af te leiden. Haar zolderkamer omtoveren tot een gekleurde nieuwe werkplek, geïnspireerd door de kleuren van La Cubanita, onze slaapkamer gewit, de deur in de woonkamer in de kleuren van de Spaanse vlag. Een  klusser ben ik niet, maar het verven van alle muren, deuren en het plafond, ervoer ik als een ZEN-bezigheid. Door er volledig in op te gaan, slaagde ik erin om niet te blijven hangen in sombere gedachten en verdriet om het einde van de fase dat mijn dochter bij ons woonde. Verder realiseerde ik me dat dit einde tevens een nieuw begin was. Voor ons beiden een nieuwe start. Zij als zelfstandige en volwassen vrouw en ik met open hart & mind richting de wijze crone


In de jaren die vooraf gingen aan het uitvliegen van haar nest, hadden mijn dochter en ik de nodige emotionele botsingen, maar de strijd zorgde gelijktijdig voor een verdieping van onze verwantschap. Voor mijn gevoel moet ik steeds meer loslaten en het kost me veel moeite. Eén ding is zeker: de lieve maar ook opstandige dochter die zij was geweest en de zorgzame bezorgde moeder die ik was geweest, moeten we achterlaten om een nieuwe levensfase binnen te kunnen gaan. Onze oude slangenhuid schuddend en kronkelend afleggend, transformeren wij naar een nieuwe vorm.


Dagelijks vertragen in de natuur om te observeren en reflecteren heeft me mijn levenslust en 

joie de vivre terug gegeven. In de natuur kun je antwoorden op levensvragen vinden. Oude bomen hebben een dikke stam, stevige wortels, lange takken en veel jaarringen. Net als bomen groeien wij met de jaren en worden we steviger, staan we beter geaard en zekerder. Bomen zoeken verbinding, leunen op elkaar en wisselen via de wortels voeding en informatie uit (‘groene communicatie’). Als je er bewust voor stil staat en je open stelt, kun je je verbinden met de natuur en een enorme kracht voelen bij een krachtige boom.  


Heb jij ervaren hoe goed het je doet om bewust te vertragen in de natuur? Als je erin slaagt de gedachten van je ‘Monkey Mind’, tot bedaren te brengen, kun je een zalige intense rust voelen die wij allen diep van binnen hebben als het oog in de storm. 


Deze winterperiode gebruik ik om kennis over de Oude Natuurreligie verder bij elkaar te sprokkelen. De Natuurreligie bevat universele en tijdloze principes, gebaseerd op de oude natuurwetten en is gericht op liefde, harmonie en plezier (Find what feels Good). Deze prachtige, vredelievende religie eerde zowel het vrouwelijke als het mannelijke, het geestelijke als het lichamelijke, het aardse als het bovenaardse, het tastbare als het bovennatuurlijke, het verdriet als het vreugdevolle. De bijbehorende nieuwsgierige, mystieke en geaarde levenshouding past als van nature bij me als een op maat gemaakte groene jurk die ik als het ware vrolijk om me heen laat zwieren, dansend met mijn blote voeten op de koude aarde. Het voelt zo goed, dit spirituele pad wens ik verder te bewandelen met alle kronkels en bochten die erbij horen. 


Als je het even niet meer weet, kijk dan naar de natuur. Verbinding met de natuur kan je inzicht geven, helderheid in je hoofd en helpt je hart open te stellen. Door te observeren en te reflecteren kun je antwoorden op jouw levensvragen vinden als ‘hoe kan ik omgaan met tegenslag?’, ‘hoe vind ik geluk?’ “hoe laat ik iets los”, “wat is mijn diepste wens”, “hoe realiseer ik mijn droom” en wat je levensvraag ook is, de natuur symboliseert de antwoorden door een reflectie te geven van je binnenwereld. De symboliek kan je helpen om keuzes te maken. 

Als natuurcoach kan ik je helpen om antwoorden te vinden op jouw levensvragen.

Na vele uren wandelen met coachees in de natuur, ziet Natuurhart in 2024 het levenslicht. 

Wil jij ook een keer mee met mij de natuur in om je hoofd leeg te maken, op zoek te gaan naar je innerlijke wijsheid en te ontdekken wat je nou eigenlijk diep van binnen wenst?


💚🌲🌳 

Kom wandelen met natuurcoach Irene de Heer 

&

Laat je inspireren keer op keer 

🌳🌲💚




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page