top of page

Waarachtig waarnemen in de natuur

Bijgewerkt op: 18 feb.

Lieve natuurliefhebber, lief mens,


Ben jij je bewust van je eigen gedachtespinsels? Weet jij waar je zoal aan denkt? 

Na elke Gebeurtenis borrelen Gedachten op en het is aan ons om te beslissen of we mee gaan met een Gedachte. Juist door een verhaal te bedenken bij die gedachte, komen er Gevoelens bij kijken, waardoor je je op een bepaalde manier Gedraagt met de daarbij behorende Gevolgen. Dit rijtje van G’s kan ook beginnen met een ‘Geloof’. Door deze volgordelijkheid kun je, als je niet oppast, terechtkomen in een neerwaartse negatieve spiraal. Het kan malen worden,Ope waarbij de steeds negatiever wordende gedachten repeteren. Zo kunnen we als een soort lolly rond lopen met alle aandacht voor het denken en het hoofd. Het denken in uitersten schijnt dat proces te versterken 

(“jij ook altijd”, “ik moet ook alles doen”, “jij doet nooit wat”,…… ). Als je erin slaagt om te nuanceren, beroer je daarmee je onbewuste en vind je een positievere beweging. 


Wijsheid begint als we ons verwonderen en openstaan voor ‘alles wat we niet weten’. Kies voor het mysterie dat ons allen verbindt en stel je oordeel uit. Juist door kort door de bocht te redeneren, in absolute termen en ‘zwart-wit’ (‘hokjes denken’), komen we vast te zitten in beperkende en mogelijk repeterende gedachten met scherp gecreëerde grenzen en een risico op depressiviteit.


Nieuwsgierige mensen kunnen mysterie vinden in de armen van verwondering in de natuur. 

Een manier om niet op te gaan in gedachtespinsels en ontvankelijker te zijn voor het Niet Weten, is het bewust waarnemen in de natuur. Wandel en zoek een mooie plek in de natuur waar je even alleen kan zijn. Kijk om je heen, adem diep in en uit, laat de spanningen in je lichaam los en je opgetrokken schouders zakken. Wandel om je hoofd leeg en helder te krijgen. Gebruik je zintuigen bewust, wat zie je? wat hoor je? wat ruik je? en stel je hart open. Kijk met een zachte en milde blik. Waarachtig waarnemen is bewust aandachtig waarnemen met al je zintuigen en daar de tijd voor nemen. Je kunt je inbeelden dat je je eigen zintuigen kan inzetten als een bepaald dier. Ruiken als een hond, zien als een arend, horen als een olifant, instinctief (aan)voelen als een kat.

Door de mooie natuur om je heen aandachtig waar te nemen, kun je je diep verbonden voelen met alles wat er is en volop genieten van het moment. 


Net als in de natuur, waar alles de beste omstandigheden opzoekt, kunnen wij dat ook doen. Beweeg naar het licht zoals bloemen en planten dat doen en ontdek de innerlijke rust die diep van binnen in je huist. Is het je weleens opgevallen dat dieren ook erg van de zon kunnen genieten en zich graag laten verwarmen door het zonlicht? Echt een geluksmomentje voor mens en dier.  


Het bewust kiezen voor licht, wil niet zeggen dat het donker er niet mag zijn. Een belangrijk uitgangspunt uit de natuur is die van ritme en verandering. Alles heeft zijn eigen ritme, het getij van eb & vloed, het ontstaan van dag en nacht en het steeds opnieuw ontstaan, groeien, bloeien en weer vergaan in de verschillende seizoenen van het jaar. Alles verandert door stadia en levensfases. Er zijn dalen en toppen in de natuur en ook in ons leven. Niets blijft hetzelfde, zoals in de natuur ook alles continu in beweging is. Zelfs de ogenschijnlijk stilstaande Poolster, die als ware de navel is van ons universum, beweegt. Alles beweegt en alles bestaat uit energie. Zelfs ons denken kan leiden tot energie, dat zich als warme golven verplaatst en kan zorgen voor een rustig en ontspannen gevoel of een geïrriteerde emotie met mogelijke gevolgen voor je mentale welzijn en je fysieke lichaam (spanningen, pijn). 


Ons brein is van oudsher ingesteld op het snel kunnen waarnemen van gevaar en naar aanleiding daarvan te kiezen voor vechten, vluchten of bevriezen. Om de keuze te vergemakkelijken zijn wij ingesteld om zaken eenvoudig in te delen in goed of kwaad, negatief of positief, voor of tegen. 

Door deze instelling zijn we geneigd om problemen te verheerlijken en iedere oplossing te bekritiseren. Dan bewegen we als een hond die rondjes draait en in zijn eigen staart bijt. 


Je frustraties ventileren in een dagboek kan je inzicht in bepaalde patronen vergroten om grip te krijgen. Omdenken kan je helpen om niet in een negatieve neerwaartse spiraal terecht te komen. Je kan je eigen geluk kiezen door positief te denken. Maar soms lukt het even niet, of is het verdriet te intens. Het hoort bij de flow van het leven om positieve en negatieve dingen te voelen. Iedereen voelt zich in de regel liever blij dan verdrietig, maar neem de tijd om je wonden te laten helen.

Als je je hart sluit voor liefdesverdriet door er een muurtje voor te plaatsen, kun je ook niet langer hartstochtelijk verliefd worden. De rust in de natuur kan je daarbij helpen. Heb je weleens ervaren dat je opgaat in je hoofd met een dilemma en dat je wandelend langs de branding van de zee, de klotsende golven heen en weer hoort gaan en ineens een idee of oplossing krijgt? Juist door het loslaten van het piekeren en de bijkomende spanningen, ontstaat er ruimte voor inspiratie. 


Zo binnen zo buiten. 

Als je je van binnen gespannen voelt, ervaar je in de buitenwereld meer prikkels.

Zo buiten zo binnen. 

Als je de natuur waarachtig waarneemt, kun je innerlijke rust ervaren.

Zoals het buiten onstuimig en guur kan zijn, zo kan je innerlijk ook stormen doorstaan. 

Laat het er zijn: You will be okay, storms don’t last forever


Wees niet bang voor je schaduwzijde of je donkere kant. Onderzoek en erken het. 

Stars can’t shine without darkness

Als je alles er laat zijn, is het makkelijker om de weegschaal weer op een natuurlijke manier omhoog te zien gaan naar een positiever evenwicht. Van stress naar rust. Van boosheid naar blijdschap. Van haat naar liefde. We leven in het Westen in een tijd van genieten, voor God hoef je niet langer te vrezen, je kan kiezen voor je dromen, wat je echt wil met ‘the sky is the limit’. Dit geeft tegelijkertijd een druk. Alsof je constant blij hoort te zijn en altijd naar positieve uitersten moet streven. Dit is voor een ieder onmogelijk. Niemand is altijd evenwichtig. De een is wat stabieler dan de ander, maar we hebben allemaal goede en mindere dagen. Soms kost het meer moeite om positiviteit te voelen, dan op andere momenten. Ook de mindere dagen mogen er zijn. Trek je terug, neem je tijd 

(“Time to Wallow”) en bezin. Als je je bewust laat mee bewegen met de golven, heen en weer, kun je meer rust vinden. Je verzetten tegen verdriet of boosheid is zinloos en werkt vaak averechts. 


Life is like a camera. Just focus on what’s important and capture the good times, develop from the negatives and if things don’t turn out, just take another shot. 


Als natuurcoach kan ik behulpzaam zijn als je je overbelast voelt, door je waarachtig te laten waarnemen wat je voelt, het te accepteren en neutraal te erkennen wat is. 


Ben je op zoek naar coaching in Noordwijk voor hulp bij overbelasting als mantelzorger of zoek je persoonlijke begeleiding als HSP die snel overweldigd en prikkelgevoelig is? Wil jij ook een keer mee de natuur in met een natuurcoach om te ontdekken hoe je ‘uit je hoofd kan komen’ of ‘helderheid krijgt door waarachtig te waarnemen’?


💚🌲🌳

Kom wandelen met natuurcoach Irene de Heer 

&

Laat je inspireren keer op keer

🌳🌲💚



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page